BETONPROBLEMEN: Stof

Oplossing bij stoffende of stuivende en/of verregende vloeren

Als gevolg van o.a. slechte afwerking en slijtage gaan betonvloeren na verloop van tijd stuiven waarbij voor mens, apparatuur en milieu schadelijk beton-/cementstof vrijkomt. De vloeren worden ook steeds poreuzer en vervuilen snel

| En zij kunnen het weten Dhr. André Chys | Betonveredeling: Pfiser te Puurs | Getuigenis ...


Na een uniek reinigingsprocedé wordt de vloer behandeld met Pentra-Sil, Pentra-Guard of InTelliSeal (Mx). De vloer is nu stofarm, harder, slijtvaster en makkelijk in onderhoud


Verregende vloer


Regen in de laatste stort-/afwerkingsfase veroorzaakt schade aan het beton zoals putjes en een brosser poreus oppervlak. De oorzaak ligt in het feit dat het exra regenwater zorgt voor een buitenmaatse water/cement ratio aan het oppervlak waardoor er geen voldoende hydratatie kan plaatsvinden en er dus ook geen normale doorharding is.

Na een intensieve behandeling wordt het oppervlak geëgaliseerd dmv meerdere schuurfasen. Naar keuze kan de vloer worden nabehandeld met Pentra-Sil, Pentra-Guard of InTelliSeal (Mx) om een stofarm, harder, slijtvaster, water- en oliebestendig en makkelijk in onderhoud oppervlak te bewerkstelligen.

Welk resultaat kan er bekomen worden bij een eerst verregende vloer


Het functionele resultaat van de chemische verharding is altijd 100%. Of er nu bij de stort kwarts of korund ingestrooid wordt in de toplaag, of dat dit achteraf via een vloeibare verharding gebeurt, maakt aan de uiteindelijke slijtweerstand van de vloer weinig uit. Anderzijds wordt een wel ingestrooide vloer nog versterkt en verdicht via chemische impregnatie achteraf!


Het uiteindelijke esthetische uitzicht van de vloer is wel van enkele factoren afhankelijk

Bepalende factoren
 • Mate waarin het oppervlak verregend is: slagen van vlindermachine, putjes, kiezel ligt bloot...
 • Kleur van het ingestrooid materiaal tov. kleur van de massa van het beton
 • Is de vloer in zijn geheel verregend of niet
 • Zijn er enkele fases gevlinderd of helemaal niets?
 • ...

Het uitzicht

Naar gelang de toestand van de vloer zijn er volgende mogelijkheden

Licht verregend

 • Met een fijn diamantje schuren zodat er binnen de toplaag gebleven wordt en er enkele een klein kiezeltje zichtbaar is. Via opvolgende chemische impregnatie verkrijgen we een ideale betonvloer, nauwelijks te onderscheiden van het origineel vooropgesteld oppervlak. Deze vloer kan verder gepolijst worden naar een PFS-uitstraling met een aanzienlijke meerwaarde.
 • Met een fijn diamantje schuren zodat er binnen de toplaag gebleven wordt en er enkele een klein kiezeltje zichtbaar is. Vervolgens wordt het oppervlak afgewerkt met enkele laangjes Pentra-Guard. Het resultaat is een satijnglanzend oppervlak met een uitstekend onderhoudsgemak
 • Met een fijn diamantje schuren ... en een extra kleurtint meegeven voor andere accenten.
Zwaar verregend
 • Mogelijk dient er een combinatie gemaakt van frezen en schuren of alleszins dient het oppervlak dieper ingeschuurd om de vloer vlak en glad te krijgen. Indien nodig worden gaatjes en oneffenheden dichtgespachteld met een cementoplossing. Nadien kan het oppervlak fijner geschuurd worden ten einde een aanvaardbaar resultaat, vrij van krassen en oneffenheden, te krijgen. In deze optiek wordt er meer de betonmassa blootgelegd waarin dan ook de samenstellende elementen duidelijk zichtbaar zijn: cement, zand en kiezel. Vooral de kiezel en de verdeling ervan in deze massa bepalen het uiteindelijke voorkomen van de vloer.
 • Mocht blijken dat voornoemde kiezelverdeling vrij mooi is, kan er geopteerd worden het oppervlak af te werken naar een betonterrazzo-uitstraling waarbij net de nadruk gelegd wordt op de vrijgeschuurde kiezels of granulaten.
 • Wenst men geen terrazzo-effecten in het oppervlak dan kan dit oppervlak in eindfase afgewerkt worden met Pentra Protective Coating. Dit is een damp-open gekleurd systeem dat verder uithardt met keramische eigenschappen en dus een hoge weerstand.
 • Bij een te ernstige verstoring van het oppervlak opteert men best voor een volledige overlaging met een cementgebonden of kunstharsgebaseerde toplaag. Via de combinatie frezen schuren of het exclusieve schuren wordt het oppervlak optimaal voorbereid voor een voldoende hechting van deze betonbedekkende meterialen.

Wist U trouwens dat een betonvloer ook gevlinderd/gepolierd kan worden zonder slijtlaag? Kijk eens naar ons idee van vloerafwerking bij nieuw te storten beton!