Impregnatie van betonvloeren: bescherming, verharding en verdichting

Het proces: chemische impregnatie

Waarom een betonvloer reinigen?

"Ervoor zorgen dat het er goed uitziet!" is meestal de reden waarom je overweegt een betonoppervlak te reinigen. Zand en ingedrongen vuil doen een beton snel verouderen, dat is een vaststaand feit. Des te groter het oppervlak, des te belangrijker is het om het te onderhouden, gezien de kost van reparatie of vervanging. Wist U dat er een hele industrie bestaat die gestoeld is louter op de reparatie van beton? Veel van de opgelopen schade had voorkomen kunnen worden met correcte onderhoudstechnieken in combinatie met de juiste sealer/impregnatie. Medische- en voedingsindustrieën hebben anti-septische prioriteiten, productie en logistiek bedrijven hebben belangen bij een grote slijtweerstand vanwege de hoge belasting. Over de jaren hebben dit type van ondernemingen geleerd van architecten en studiebureaus dat een geïmpregneerd en zuiver oppervlak een garantie is voor een lange termijn zorgeloos gebruik van beton als werkvloer. Dit geldt voor elk mogelijk gebruik van beton als afwerkingsmateriaal!

| En zij kunnen het weten Dhr. André Chys | Betonveredeling: Pfiser te Puurs | Getuigenis ...


Als je een betonoppervlak niet impregneert na reinigen, laat je het geld gewoon liggen. Eigenlijk zou het beton gelijk na plaatsing geïmpregneerd moeten worden - en niet met een tijdelijke curing compound! Maar al te dikwijls ziet het oppervlak er direct na plaatsing schitterend uit, maar na droging of het plaatselijk wegslijten van de vette laag curing compound, vertonen zich de eerste gebreken.

Waarom impregneren?

Er zijn erg veel goede redenen om zowel nieuw als oud beton te impregneren. Maar laten we gelijk to the point komen: kijk eens naar de wetenschappers die bruggen, tunnels en wolkenkrabbers bouwen. Zij gebruiken beton van de beste kwaliteit, hebben vakmanschap te over ... en toch schrijven zij nog altijd het gebruik van een impregnatie voor.

Hoe zit het dan met vlekken?

We weten allemaal wat er gebeurt als je niet impregneert: de vervuilende stof ligt er even op, maakt een vlek, ziet er vies en goor uit, en zal uiteindelijk voor een oppervlaktebeschadiging zorgen. Er is zelfs een risico dat de vlek permanent wordt. Dus, zie het onder ogen, vlekken kunnen we niet voorkomen, we kunnen ze wel zo manipuleren dat ze beheersbaar blijven. Of in andere woorden, we zorgen ervoor dat het probleem aan de oppervlakte blijft en niet in de betonmassa dringt. Vlekken aan het oppervlak kunnen altijd verwijderd worden. Indringing in de diepte, kan op een moment onherstelbaar worden, gezien men wel eens zijn toevlucht neemt tot oppervlakte beschadigende maatregelen: zeer hoge druk, zuren, frezen, kogel- of zandstralen...

Welke impregnatie is aangewezen voor mijn oppervlak en mijn gebruik?

De lijst aan impregnaties is werkelijk eindeloos! Iedereen heeft de nieuwste, de meest aangepaste of wederom een verbeterde versie. Ze bestaan in acrylaten, waxen, (co)-polymeren, harsen, silanen, siloxanen, siliconen, silicaten ... Sommige nieuwe zijn zeker het onderzoeken waard. Je kijkt vandaag toch ook geen zwart-wit TV meer omdat het 50 jaar geleden al zo leuk was (Ashford Formula). In feite zijn er de afgelopen jaren grote sprongen voorwaarts gemaakt in de nano-technologie (Pentra-Sil). In ieder geval, zorg voor een sealer die in het oppervlak dringt er niet er bovenop gaat liggen. Een sealer die laagvormend werkt schreeuwt het zelf al uit: "Ik ben tijdelijk." Een goed werkende impregnatie zal in het oppervlak indringen, een reactie veroorzaken of nieuwe samenstelling vormen, uitharden en vervolgens zijn werk doen. Maar dit is onderdeel van het probleem van sommige sealers: het is niet omdat de werkwijze aan deze gespiegeld kan worden dat de chemie ook blijft werken.

Beton - veredeling via impregnatie

Verharding, verdichting en afstoting tegelijkertijd


De impregnaties van ConcreteMasters sealen via het vernauwen van de poriën en kanaaltjes dicht tegen het oppervlak. Wanneer de impregnatie-vloeistoffen in het cementachtig materiaal indringen, reageren ze met vrije kalk en niet-gehydrateerd cement en vormen een netwerk van kleine kristallen in de kleine holtes. Het materiaal wordt versterkt door het verminderen van de lege ruimten en dus wordt ook de dichtheid verhoogd. Door het vullen van de poriën en het vernauwen van de kanaaltjes wordt er een waterdicht oppervlak bekomen, en dit terwijl het beton nog steeds het transport van dampen blijft toelaten en dus ademend blijft. De impregnatie droogt zonder zichtbare sporen. Echter, maak het oppervlak nat en je ziet meteen het resultaat.

De kenmerken van sealers kunnen onderling erg verschillen. ConcreteMasters werkt enkel met bewezen middelen. Produkten en systemen die hun sporen in de markt verdiend hebben. Hiervoor hebben wij erg goede relaties met in deze nichemarkt erg gespecialiseerde producenten. Wij voeren geen privat labelling maar werken als "Exclusive Certified Applicator" ofwel exclusief partner en applicateur in deze markt. Onze referenties spreken voor zich!


Beton - veredeling ook voor woonbeton!

Geen curing compounds, geen vervelende vlekken


Polybeton, er wordt na het vlinderen geen curing compound aangebracht, dan 1 dag onder plastic, impregneren onmiddellijk na inzagen


Kenmerken:

  • Enkel glans van polieren
  • Geen curing compounds die verwijderd moeten worden
  • Klein beetje witte uitbloeiing
  • De omgeving netjes beschermd via plastic
  • Kleine onvolkomenheden worden bijgewerkt voorafgaand aan de impregnatie

Image description


Oppervlak beetje bijgewerkt waar nodig, impregnatie via InTelliSeal (MX)


Effect:

  • Het oppervlak is fijner van structuur
  • De aangebrachte impregnatie houdt het oppervlak vochtig (curing)
  • Eventuele kleine barstjes (< 0,4mm) worden gedicht
  • , poriën en capillairen groeien dicht
  • Het oppervlak wordt keihard, wordt verdicht, is hydro- en oleofoob

Image description


De woning kan verder afgebouwd worden. Er is hierbij minder risico op schade aan de mooie glansbeton vloer. Net voor oplevering, plaatsing van keukens etc... kan er door onze diensten een afwerkende reiniging uitgevoerd worden waardoor ook de bouwresiduen veilig verwijderd worden en eventueel het oppervlak lichtjes gepolijst.