Het voorbereiden van een betonoppervlak voor verdere afwerking of ondergrond voorbereiding

Methodieken in de voorbereiding

Algemeen

De oppervlaktevoorbereiding of ondergrondvoorbereiding voor toepassing van een coating of reparatiemateriaal houdt alle stappen in na het verwijderen van de slechte delen van het oppervlak. Veel van de te ondernemen acties zijn eveneens nodig zelfs indien er niet veel is afgenomen van het oppervlak. Een goede voorbereiding voorziet in een droog, egaal en vlak oppervlak vrij van vuil, stof, olie en vetten. Het verwijderen van alle oppervlakte contaminerende stoffen laat de reparatiematerialen toe om volledig in contact te komen met de ondergrond waardoor het hechtend oppervlak groter wordt, de ruwheid niet negatief beïnvloed en er dus meer verankering mogelijk is. Een optimale conditie van het oppervlak staat in functie van het type van reparatie en het soort van ondergrond zelf.

Wij hebben ons gespecialiseerd in de snelle en vakkundige voorbehandeling van beton oppervlakken. Er wordt voldoende aandacht geschonken aan het gecreëerde profiel. Enerzijds dient dit voldoende ruw te zijn voor nieuwe aanhechting, echter dit speelt zich voornamelijk op microscopisch niveau af, anderzijds zullen wij altijd zorgen voor een fijne afwerking opdat het uiteindelijke visuele aspect van de eindvloer niet in het gedrang komt en dat er een aanzienlijke besparing op materiaal bewerkstelligd wordt.

Of simpel gezegd; een uitvoering door ConcreteMasters verdien je weer terug door een besparing op het materiaalverbruik !


Methodieken

SCHUREN

Voor het schuren van beton wordt gewoonlijk een zware machine ingezet die onderliggende schijven met ingebedde schurende materialen (diamant, gehard staal of stenen) gaat voortbewegen. Voordelen van deze methode zijn het bekomen van een strak en egaal oppervlak. Door de korrel van de schurende materialen aan te passen, kan er een zeer fijn en verdicht oppervlak bekomen worden.


SCHAVEN

Voor het schaven van beton wordt gewoonlijk een zware machine ingezet die een drum bevat met naast of tegen mekaar geplaatste diamantzaagbladen. Op deze wijze kan men relatief snel en zeer nauwkeurig veel materiaal verwijderen zonder het materiaal in de diepte te beschadigen of trillingen te veroorzaken. Een andere methode bestaat uit het HORIZONTAAL bewegen van beitels of PCD stukjes waardoor laagje na laagje verwijderd wordt en een exacte diepte kan ingesteld worden.


FREZEN

Fresen gebeurt middels een machine waarbij een stalen drum, bestaande uit met een aantal cilinders, op hoge snelheid verticaal op de vloer indraait. Elke cilinder bevat feesjes vervaardigd uit gehard metaal die rond de eigen as draaien en zodoende in combinatie met de roterende drum een sterke mechanische betonverwijdering veroorzaken. De freesmethode is aangewezen wanneer er snel en veel materiaal verwijderd dient te worden. Het resultaat is een ruw oppervlak.


PROFILEREN of BEITELFREZEN

Frezen met beitels gebeurt via een drum bezet met beitels met hard metalen punten. Meestal dient een dergelijke drum via hydrauliek aangedreven te worden vanwege de grote kracht die hiervoor nodig is en eventueel blokkages die kunnen ontstaan. Meerdere cm. kunnen tegelijktijd verwijderd worden via deze techniek.


KOGELSTRALEN

Het proces van het kogelstralen behelst het op hoge snelheid schieten van metalen balletjes op het oppervlak waardoor er een snijdend effect bekomen wordt. De metalen balletjes worden gerecycleerd door de machine en continu gebruikt in het proces. Eveneens een snelle en efficiëntie methode doch er wordt geen uitvlakking bekomen en mogelijk zijn straalbanen zichtbaar.


STOOMBADREINIGING

Als voorbereiding op betonveredeling of verzegeling zonder het verwijderen van een toplaag. Deze methode van reiniging, waarbij het spoelwater direct weer opgezogen wordt, voorkomt dat losgemaakte en in suspensie gebrachte vervuiling zich weer snel terug in de poriën van het beton vastzet. Omwille van het grote vacuüm is de vloer snel weer droog en kan de vloer vrijwel onmiddellijk verzegeld worden.


COATING VERWIJDEREN

Coating verwijdering is het proces van het verwijderen van een toplaag of van een eerder toegepaste coating. Dit kunnen verf, curing, lakken of een andere dikkere samenstelling zijn zoals bv. epoxy. Coating verwijdering kan via verschillende technieken bekomen worden. De keuze gebeurt in functie van het type coating en het beoogde eindresultaat.


ETSEN - OPRUWEN

Het etsen of opruwen is het wijzigen van de oppervlaktestructuur van de beton. Gewoonlijk wordt dit gedaan in voorbereiding voor het plaatsen van een coating, met het oog op een goede hechting. Elk van bovenstaande methodes of een combinatie ervan kan hiervoor gebruikt worden. De keuze is afhankelijk van het type coating die achteraf toegepast zal worden en de toleranties op vlakheid van de vloer.


Samen met onze medewerkers brengen wij U bovenstaande technieken ter ondergrond voorbereiding op een professionele wijze tot een stofarme uitvoering.

| Neem contact op +32 (0)89 24 80 81 | Stuur een berichtje | Voeg toe aan je Favorieten