Reiniging en onderhoud van een betonoppervlak

Het reinigingsproces: 'Stoombad' Reiniging

Waarom beton intensief reinigen?

Een goede (start)reiniging van uw investering in beton is de hoeksteen van elk onderhoud. Een juiste voorbereiding en een afgestemd onderhoud zorgt voor een lange probleemloze gebruikstermijn. De juiste voorbereiding, een verglazing en het opvolgend onderhoud kan je bij elkaar optellen in de rekensom die leidt naar het aantal jaren probleemvrij gebruik en mooi uitzicht van je betonvloeren. Zoals in rand staat vermeld wordt een betonvloer aan heel wat barre omstandigheden blootgesteld. Alhoewel we deze elk afzonderlijk bespreken, is het waarschijnlijk dat uw vloer aan meerdere tegelijkertijd blootgesteld wordt.

In functie van de opdracht of het probleem worden verschillende machines (aandrijving via verbrandingsmotor of electrisch, kracht, grootte) ingezet om het betonoppervlak poriëndiep te reinigen en te ontdoen van elke vorm van vervuiling, op of in het oppervlak. De apparatuur is zo geconstrueerd dat er met veel, en kokend heet water (>100 °C), onder druk variërend van 150 tot 370 Bar (> 400 Bar crëert een profiel en is dus oppervlakte beschadigend), wordt gereinigd waarbij het vervuilde reinigingswater direct weggezogen wordt naar recuperatietanks.

| En zij kunnen het weten Dhr. André Chys | Betonveredeling: Pfiser te Puurs | Getuigenis ...


Hoe werkt de stoombad techniek?


Image descriptionHet systeem

Aanvoer van koud leiding of putwater naar de krachtbron die het water opwarmt tot > 100 °C, onder druk zet tot 370 Bar, naar de stoombadkamer (beweegt over het oppervlak) leidt, en vervolgens ook het vervuilde reinigingswater weer terug afzuigt naar de recuperatietanks.

Image descriptionProjectie van heet water onder druk

De hoge temperatuur en hoge druk activeren de vooraf aangebrachte emulgerende stoffen waardoor er een stoombad wordt gecreëerd en de poriën van het beton schoongeblazen worden. De hoge temperatuur in de reinigingskamer zorgt voor een thermische shock.

Image descriptionSpoeling van het oppervlak

De tangentioneel geplaatste jets die snel gaan draaien onder de waterdruk leveren een reiniging op vanuit alle hoeken. Vervuiling wordt vanaf alle zijden aangevallen en naar boven gedreven in het oppervlak. De druk onder de kap trekt als het water de mengeling van heet water, chemie en vervuiling naar het oppervlak. Klaar om weggespoeld te worden.

Image descriptionOnmiddelijk droog

De enorme zuigkracht van de machine trekt het oppervlak gelijk droog waardoor vervuild reinigingswater geen kans meer heeft om opnieuw uit te zakken in het beton. Spatten of weglopend water zijn eveneens uitgesloten via deze methode! Het oppervlak is snel klaar voor definitieve impregnatie.


Enkele voorbeelden


Het betreft hier een garagebedrijf in Nederland. De vloer werd jarenlang 'verwaarloosd' als gevolg van een erg poreuze toplaag. De eerst gemotiveerde garagemedewerkers deden uitermate hun best de vloer wekelijks grondig te reinigen. Het ging echter van kwaad naar erger en alle inspanningen ten spijt, schoon was de vloer niet meer te krijgen.


De vloer voor behandeling


Image description


Het eisenpakket


Vanwege de aanwezige oliën, teer, vetten en ingegronde vervuiling werden speciale emulgatoren verneveld over het oppervlak. De opdrachtgever had intussen van de Nederlandse overheid de eis ontvangen naar vloeistofdichtheid van zijn vloer. Dus kortom: Een schone vloer, makkelijk te onderhouden en bovendien nog vloeistofdicht ook!

Stoombad reiniging, electrische aandrijving


Image description


Impregneren/verglazen van de vloer


Ten einde aan de norm te voldoen werd de poriëndiep schone vloer verglaasd in het oppervlak.

Vanwege de verbeterde lichtopbrengst in de ruimte ziet men weer wat men doet. De medewerkers hebben er dan ook weer zin in om hun werkplaats op regelmatige basis eens grondig te poetsen!


De vloer tijdens en na verglazing


Image description


Onderhoud van betonvloeren

Hoe het periodieke onderhoud organiseren?

Een algemeen geldende procedure zou een slag in het water blijven. Frequenties waarmee de reiniging zou moeten gebeuren, welke apparatuur en welke middelen ... willen wij geen uitspraken over doen. Dagelijks worden er nieuwe en betere methodieken uitgevonden en in de praktijk gebracht. Wij geven U enkele zeer belangrijke richtlijnen gebaseerd op onze ervaring.

Reiniging betekent inspanning. Als je die inspanning niet wil leveren, moet je ook en vooral niet doen!

Als je als opdrachtgever er niet meer voor over hebt dan eens met een schrobautomaat over het oppervlak te 'crossen', dit te bevochtigen, en weer verder, binnen een dagelijkse routine, zonder terugkoppeling naar het resultaat, jaag dan aub af en toe een droge veegmachine over de vloer en neem genoegen met een voor de rest vuil ogende vloer. Je brengt op deze wijze alleszins geen extra schade aan!


Wil je echter waar voor je geld, en je investering naar de toekomst waarborgen, neem dan volgende richtlijnen in acht.

Slijtweerstand van je oppervlak

Controleer de slijtweersand en de porositeit van je vloer. Een oppervlak met industriële apparatuur reinigen terwijl de toplaag niet bestand is, gaat op termijn voor een veel groter probleem zorgen. Stel je je hier vragen bij, overweeg dan een impregnatie. Deze investering verdient zichzelf over tijd dubbel en dik terug!

Betonvloeren en vervuiling

Vuil op een betonvloer werkt als schuurpapier. Reinig daarom de vloer als hij vuil is en volgens volgend stramien: Vegen en dan pas schrobben. Of in modernere apparatuur kan het al tegelijkertijd. Plaats schoonloop systemen bij entrees.

Vegers en schrobbers, schrobautomaten

Veegmachines worden best uitgerust met zachte borstels. Schrobmachines anderzijds best met pads. Inzet van de juiste pads en een alternerend systeem zorgt voor een 'polijsting' van het oppervlak. Borstels op schrobautomaten zijn in staat de cementbinder tussen de kwartskorreltjes te schrapen. Pas de schrobdruk aan naar een lagere instelling. Borstels en pads moeten ten allen tijde schoongehouden worden. Zet de machines stil met borstels/pads in de 'omhoog' positie, en blijf vooral niet stilstaan met draaiende borstels.

Rubber trekkers op de schrobmachines

Rubbers op schrobautomaten moeten geroteerd worden opdat er geen snelle slijtage plaatsvindt. Een 90° hoek is nodig om het water van de vloer te zuigen. Afgeronde en beschadigde rubbertrekkers laten een spoor van natte geconcentreerde vervuiling achter op de vloer die langzaamaan in het oppervlak zou kunnen uitzakken. Een reinigingsmiddel met een 'conditioner' zorgt voor smering van de rubber en verhoogt de efficiëntie van de reiniging.

Chemie

Water alléén is niet voldoende om de vervuiling in suspensie te krijgen. Een licht alcalisch reinigingsmiddel aangevuld met een conditioner werkt het best. Sterke chemie laat een goede reiniging vermoeden, doch ... deze middelen hebben de kracht om het beton te beschadigen en zorgen op termijn voor vuilere vloeren.