Textuur (mechanisch) wijzigen

De Textuur  of de Micro ruwheid wordt voornamelijk mechanisch bepaald, dus kan ook gewijzigd worden

Het ware uiterlijk van een harde vloer zal zich mede kenmerken door de afwerking in textuur die gebruikt wordt. Daarnaast heeft de wijze van afwerking ook invloed op de duurzaamheid en hoe onderhoudsvriendelijk de vloer wordt:

De slipweerstand van vloerbedekkingen bestaande uit keramische- of natuursteen tegels, beton, terrazzo of andere harde materialen is afhankelijk van vooral de textuur of micro - ruwheid (Ra) en de profieldiepte (Rv,Rp) van het oppervlak. Er zijn verbanden vastgesteld tussen de afwerkingsgraad van een vloer en zijn slipweerstand, van de invloed van slijtage van de vloer op deze slipweerstand en van de invloed van een eventuele oppervlaktebehandeling (impregnatiemiddelen en poriënvullers, filmvormende behandelingen, kristallisatiebehandelingen):

Gehamerde of gebouchardeerde afwerking (brute afwerking)

Een gehamerde of gebouchardeerde afwerking betekent dat het oppervlak grof zal zijn en putjes zal vertonen. Dit komt omdat een pneumatische beitel / rolletjes met widiapuntjes gebruikt zullen worden tijdens dit proces. Een natuursteen vloer bv. die gehamerd is, kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Masterss heeft zich hier sterk in gespecialiseerd en brengt exclusief het "Texture Safe System". Dit is geen opgelegde anti-slip laag maar wel een permanente textuur die mechanisch wordt gecreëerd in de top van de vloer. 

Geschuurde afwerking (brute afwerking)

Geschuurde vloeren wordt het meest toegepast bij buitenvloeren. Het schuren gebeurt meestal droog en geeft een uniek effect waarbij het oppervlak effen voelt en zeer moeilijk zichtbare streepjes in cirkelvorm te zien zijn.

Gegradeerde,  Geciselleerde of gefrijnde afwerking:

Dit zorgt voor U-vormige lijnen die ongeveer 3 millimeter diep zijn. Dit 'schaven' of 'lamelfrezen' wordt vaak gebruikt bij zwembad- of stoepranden omdat deze sterke antislip eigenschappen hebben. Ook als geleiding voor slechtzienden wordt deze afwerking veel ingezet. Bij vooral belgisch blauwe hardsteen wordt het ook als louter decoratief element aangewend.

Gevlamde afwerking (brute afwerking)

Bij deze methode van afwerking wordt het oppervlak van de natuursteen in contact gebracht met een witgloeiende vlam waardoor korrels op het gesteente open gaan en het oppervlakte er veel ruwer zal uitzien. Het wordt alleen gebruikt bij de hardere natuurstenen. Deze manier van afwerking is ideaal voor plaatsing van natuursteen vloeren in badkamers omdat het relatief slipvrij is.

Gezaagde afwerking (brute afwerking)

Met een diamantdraad zullen blokken natuursteen tot platen gezaagd worden. Deze zaagpatronen zal je op het oppervlak kunnen zien aangezien er kleine evenwijdige streepjes zichtbaar zullen op zijn.

Gestraalde afwerking

Middels kogelstralen of gritstralen wordt het oppervlak gradueel van licht tot zelf sterk getextureerd door de inslag van metalen kogeltjes of abrasief straalgrit.
Voor esthetisch belangrijke uitvoeringingen schakelen wij hiervoor graag onze speciale machine in om straalbanenvrij te kogelstralen.

Een geborstelde afwerking 

In de nog plastische fase worden er streepjes in het oppervlak getrokken dmv. een borstel, in een verhardde fase wordt met diamantborstels een ruwer oppervlak bewerkstelligd.

Gezoete afwerking (effen – een klein beetje glans)

Zoeten is de laatste fase in het schuurproces. Hierdoor zal het oppervlak matglanzend worden. Omdat een gepolijste vloer glad kan zijn als het nat is, heb je met een gezoete vloer dus het beste van twee werelden.

Hierbij wordt het oppervlak best met water besproeid en tegelijkertijd licht geschuurd. Het uitzicht is mat en vertoont geen zichtbare groeven meer. Gezoete vloeren worden meestal binnenshuis gebruikt en zijn ook onderhoudsvriendelijker dan gepolijste vloeren.

een gepolierde of gevlinderde afwerking

Het beton wordt met een vlindermachine in verschillende fases geëffend tot een glad oppervlak

Gepolijste afwerking (effen – blinkend)

Polijsten of polieren zijn begrippen die ogenschijnlijk goed gekend zijn. Terwijl polieren het bewerken van een betonoppervlak behelst dat zich nog in plastische fase bevindt (vers beton), betekent polijsten het verfijnen met diamant van een reeds verhard oppervlak (beton, natuursteen, ...). Dus toch wel een beetje een verwarring in de begrippen!

Niet alle soorten steen kunnen echter gepolijst worden. Bepaalde kalkhoudende natuurstenen zijn niet geschikt om te polijsten omdat de laag te vlug zal afslijten. (Een chemische verharding of kristallisatiebehandeling is dan een beter idee). Eveneens zal de binder bij een epoxy- of asfalt terrazzo mogelijk te zeer opwarmen en vervormen bij het polijsten.

Na het polijsten zou de steen ook flink wat gladder kunnen zijn wat misschien zelfs een beetje gevaarlijk is als een vloer nat is. Een gepolijste natuursteenvloer zal wel enigszins onderhoud vergen als je de glans wilt behouden. Een vakkundig mechanisch gepolijste betonvloer is anderzijds weer makkelijker in onderhoud.

 

Wij testen en rapporteren de claims die we maken ivm. onze werkzaamheden

Dus wat is nu het onderscheid tussen ...?

Advies nodig voor uw vloerprobleem?

Meer informatie over specificaties en technische gegevens, of contact nemen voor een vrijblijvende offerte? Bij Masterss staan we u graag te woord voor een hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke, duurzame en rendabele oplossing! Aarzel niet en bel (+32)(0) 89 24 80 81