Een 'gepolierde' betonvloer

Gepolierde betonvloer.

Een gepolierde betonvloer kent zijn oorsprong in industriële toepassingen, in de woning krijgt deze meestal een glanzende beschermlaag mee. Gepolierde betonvloeren zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar en komen het best tot hun recht bij grotere oppervlakten. Handig dus voor wie een woning heeft met veel open ruimtes.

Waar kan het worden gebruikt?

Gepolierde betonvloeren zijn ideaal voor het creëren van een naadloze verbinding tussen binnen en buiten, met name bij het verbinden van een keuken- en eetkamer met de tuin. Het lichtreflecterende en robuuste materiaal houdt goed stand in gebieden met veel verkeer en is daarom op veel winkelvloeren te vinden.

Het is over het algemeen het gemakkelijkst om gepolierde betonvloeren te installeren in een nieuwbouwproject. Een retrofit-scenario is echter ook mogelijk. Bij het aanbrengen van beton achteraf zult u moeten overwegen of de vloerstructuur het extra gewicht (ongeveer 200 kg per m2) kan dragen. U dient er ook rekening mee te houden dat de plafondhoogte binnen een bestaande woning met minimaal 100 mm wordt verminderd.

Installeren van gepolierde betonvloeren

Beton wordt gemaakt door het combineren van cement, grind, zand en water. Het mengsel wordt dan meestal op een stalen gaas gegoten, waardoor het risico op scheurvorming tot een minimum wordt beperkt.

Afhankelijk van de gewenste afwerking kan het oppervlak van het beton voorzien worden van een gewone of gekleurde verharder. Dit wordt gladgemaakt met behulp van een vlindermachineeen apparaat dat voorzien is van een aantal bladen die van stand kunnen veranderen. De bladen maken een ronddraaiende beweging over de vloer, waardoor deze steeds gladder en dichter van structuur wordt. Voor de moeilijk bereikbare plaatsen is dit een manuele klus voor de uitvoerder.

De meeste gepolierde betonvloeren worden in één sectie gegoten, tijdelijk bedekt en achtergelaten om te harden. Dit proces zal in de warmere maanden sneller verlopen.

 

Vlindermachine beton

 

 

Een poriënvuller of coating zal de vloer meer waterdicht maken opdat hij beter te onderhouden is. Er zullen bij de plaatsing ook zaagsnedes worden aangebracht die dienen om het uitzetten van het beton op te vangen. Het uitzetten kan gebeuren door vocht of temperatuurschommelingen.

Na het polieren zal het beton van een 'curing compound' voorzien worden (of andere maatregel om te snel vochtverlies te beperken) opdat deze niet te snel zal drogen.

Na uitharding kan deze gepolierde vloer verder bewerkt naar een gepolijste afwerking.

Het onderscheid

Advies nodig voor uw vloerprobleem?

Meer informatie over specificaties en technische gegevens, of contact nemen voor een vrijblijvende offerte? Bij Masterss staan we u graag te woord voor een hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke, duurzame en rendabele oplossing! Aarzel niet en bel (+32)(0) 89 24 80 81