De "Curing Compound"

Beton - verwijderen van curing compound (membraam) 

Een 'Curing compound', wat is dat en waarvoor dient het?

"Curing" is een engelse benaming voor het pakket aan beschermende maatregelen die ervoor zorg moeten dragen dat binnen en aan de top van de verse betonmassa een juiste temperatuur en vochtinhoud wordt behouden tijdens het hydratatieproces. Vooral de eerste dagen na het plaatsen van je nieuwe kostbare vloer.

Dit voldoende vocht in het beton houden, kan ondermeer op de volgende manieren gebeuren:

  • Laag water op beton zetten : moeilijk, want water loopt weg ...
  • Natgehouden bedekkingsmaterialen over oppervlak: speciale doeken en nathouden
  • Continu besprenkelen met water: moeilijk gedurende een hele week ...
  • Plastic plaatsen: goed, maar risico op vlekken na enkele dagen en wapperend of niet goed aangesloten zorgt voor esthetisch probleem
  • Membraam curing: speciaal laagvormend product (=CURING COMPOUND) wordt direct na het vlinderen op het beton verneveld.
Hydratatie?

Hydratatie is de chemische reactie van water met cementachtige materialen terwijl het beton hardt en sterkte ontwikkelt. (Dus zonder voldoende water, geen goede hydratatie! Wist U dat beton zelfs onder water uithardt?)

Zolang als er niet-gehydrateerd cement, water en gunstige temperaturen aanwezig zijn, zal beton verder hydrateren en aan sterkte winnen.

Waarom beton onderworpen dient te worden aan voldoende beschermende maatregelen is dus duidelijk: behoud van vocht en temperatuur.

Labotesten en ook goed vakmanschap leren dat wanneer beton niet goed gecured wordt, het meer dan 50% van de potentiële sterkte kan verliezen tov. de situatie waarin het wel goed zou gebeuren.

Beton geplaatst in hoge temperaturen zal snel een vroege sterkte bereiken, maar de latere sterktetoename zal eerder beperkt zijn.
Beton geplaatst in lage temperaturen zal meer tijd nodig hebben om een eerste sterkte te bereiken.
Via een goede curing ontwikkelt zich betere oppervlaktehardheid en dichtheid, hetgeen algemeen zeer duurzaamheidsverhogend is en het onderhoudsgemak bevordert.
Oppervlakken die men te vroeg laat uitdrogen zullen een zwak oppervlak hebben met een resulterende slechte weerstand aan belasting en slijtage. Juiste curing kan barsten, stoffen en porositeit beperken.

Moet die curing dan lang aanwezig blijven?

Neen, helemaal niet zelfs. Algemeen aangenomen, is de eerste week de meest kristische periode in het te snelle vochtverlies van een betonvloer. Echter wordt  een behoud geadviseerd gedurende de eerste 28 dagen. Hierna heeft een membraam-curing alleszins geen nut meer en kan ze eerder nadelig zijn ivm. het benadrukken van kleurverschillen.

Moet deze dan ook verwijderd worden of verdwijnt ze zelf?

Hier verschillen de meningen sterk! Curing compounds (men durft ze zelfs wax te noemen als zogezegd permanente laag) in membraamtype worden verondersteld zelf weg te slijten of los te laten. In de praktijk komt dit echter weinig voor en moet de verwijdering van deze laag zelf in de hand genomen worden... Wegslijten? Ja, in de looppaden, maar kort langs muren, onder rekken ... waar er niet gelopen of gereden wordt, zal deze ook meestal niet vanzelf slijten. Het gevolg is al vlug een vlekkerige bende en grote onderlinge glansverschillen binnen éénzelfde vloervak.

Bent U niet geneigd zomaar bij de pakken te blijven zitten?

ConcreteMasters helpt U graag bij de verwijdering van curing !

Concretemasters helpt u bovendien

  • Snel
  • Vakkundig
  • Zonder toplaag beschadiging
  • Indien mogelijk zonder chemie

 

Visie van ConcreteMasters: Ver-edelen van nieuwe, vers gestorte betonvloeren, via het optimaliseren van de curing zelf

Masterss past dubbellaagse impregnatie toe met InTelliSeal (Mx) zo snel als praktisch mogeljjk na het afvlinderen van de nieuwe betonvloeren. 

De voordelen samengevat van een directe behandeling met InTelliSeal (Mx):

  • Hoogste hydratiegraad
  • Onbeschadigd oppervlak
  • Harder en slijtvaster oppervlak
  • Geen verrassingen op langere termijn
  • Geen synthetische vlekken
  • mogelijkheid tot ongehinderde verdere afwerking

 

Membraam vormende “curing compound” verwijderen

Advies nodig voor uw vloerprobleem?

Meer informatie over specificaties en technische gegevens, of contact nemen voor een vrijblijvende offerte? Bij Masterss staan we u graag te woord voor een hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke, duurzame en rendabele oplossing! Aarzel niet en bel (+32)(0) 89 24 80 81