De 10 meest voorkomende natuursteenproblemen

Verlies van Glans

Het verlies van (hoog)glans van verschillende marmers en graniet kan men toeschrijven aan het gebruik en slijtage. Dit geldt vooral voor marmer daar het veel zachter is dan graniet. De schoenzolen gedragen zich als schuurpapier op een natuursteenoppervlak en nemen de glans weg. Om overdreven slijtage te voorkomen is het belangrijk de vloer te ontstoffen (wis-was), en plaats inloopmatten aan alle ingangen. Om een versleten natuursteen vloeroppervlak te herstellen is het noodzakelijk het vakkundig te laten verzoeten en polijsten.

Etsen

Doffe plekken ontstaan wanneer vloeistoffen die zuren bevatten op de marmer gemorst worden. We noemen dit etsen. Marmer en kalksteen etsen vrij gemakkelijk. Graniet is meer zuurbestendig en zal zeldzaam etsen. Om etsing te voorkomen vermijdt men best schoonmaakmiddelen te gebruiken die zuren bevatten. Badkamerreinigers, WC-einigers en reinigers die citroen bevatten zijn meestal zuur. Verschillende dranken en voedingswaren bevatten zuren en kunnen zo etsen. Lichte inetsing op marmer kan verwijderd worden met een klein beetje marmer-polijst-poeder. Bij diepe inetsing moet de vloer gerestaureerd worden en best ook voorzien van een maximale bescherming.

Vlekken

Alle steen oppervlakken kunnen gemakkelijk vlekken bekomen. Dit via het morsen van eten, drinken, olie en ook roest kan vlekken veroorzaken op de steen. Eens de steen vlekken heeft, is het moeilijk deze te verwijderen. Om te voorkomen dat er zich hardnekkige vlekken vormen, verwijder best het gemorste zo snel mogelijk. Dep de vlek droog met een schone doek of keukenrol. Als dit de vlek niet verwijdert, dan kan enkel enkel "Poulticing" met de juiste chemie redding brengen. Voor meer informatie over "poulticing” verzoeken we U contact te nemen. Om vlekken te voorkomen is het belangrijk het oppervlak te verzegelen met een kwalitatief goed indringende verzegelaar of 'sealer'.

Uitbloeiingen

Uitbloeiingen treden op als witte poederresten aan het oppervlak van de steen. Is het een gewoon verschijnsel op een pas gelegde vloer of komt het voor wanneer de steen is blootgesteld aan een grote hoeveelheid water, zoals bv. bij een overstroming. Dit poeder is een mineraal zout uit de onderbedding. Om de uitbloeiing te verwijderen mag men geen water gebruiken! Contacteer ons voor de juiste procedure! De steen zal verder blijven uitbloeien tot hij volledig uitgedroogd is. Dit droogproces kan lopen van enkele dagen tot langer dan een jaar.

Uitbloeiingen aan de randen van tegels of banen

Indien men erg poreuze gesteenten kort voor het invoegen niet bevochtigd en men het inwassen niet met kleine stukken uitvoert, die men ook weer meteen grondig reinigt kan men nadien dergelijke uitbloeiingen waarnemen. Het gaat hier over migratie van zouten in de cement richting de randen van de tegels

Versplinteren en afschilferen

Wanneer uw steen kleine putjes begint te vertonen of kleine stukjes schilferen uit het oppervlak, dan heeft u misschien een onherstelbaar probleem. Dit gebeurt bv. wanneer de steen gedurende lange tijd is blootgesteld geweest aan grote hoeveelheden water of bij gebruik van dooizouten. Zoals bij uitbloeiien zijn minerale zouten de oorzaak van het versplinteren en afschilferen. In plaats dat de zouten zich op het oppervlak hechten (uitbloeiing) plaatsen ze zich onder het oppervlak, veroorzaken druk in de steen en het afbrokkelen is gestart. Dergelijk fenomeen kan eveneens waargenomen worden bij het volledig afsluiten van een natuurstenen oppervlak met een dampdichte laag, en dit terwijl er van benedenuit natuurlijk vochttransport gebeurt naar boven. Helaas, eens de steen begint te versplinteren is niet altijd mogelijk te restaureren. Contacteer Masterss echter om de allerlaatste mogelijkehid een kans te geven. Er is immers reeds diverse malen succes geboekt via het stabiliseren van de zouten en het verstevigen van het steenoppervlak.

Vergelen, een grauwe schrale indruk

Er zijn meerdere oorzaken op te sommen waardoor natuursteen geel wordt. Vastgezet vuil geeft het oppervlak een smoezelig uitzicht. Wassen en andere coatings vergelen bij veroudering. Dikwijls wordt de vergeling veroorzaakt door oxidatie van ijzer in het gesteente en is speciaal bij witte marmers een probleem. Is de vergeling veroorzaakt door vuil of wasopbouw, reinig de steen met een alkaline reiniger of wasstripper. Is de vergeling veroorzaakt door veroudering of oxidatie: Neem dringend contact!

Oneffenheden/hoogteverschillen tussen tegels

'Lippage' is de engelse term die gegeven wordt aan tegels die niet gelijk gelegd zijn. Met andere woorden, de zijde van de ene tegel is hoger of lager dan de naastliggende. Is de 'lippage' minstens dan de dikte van een munt (1 mm) dan overweegt men best een interventie van Masterss. Aan het vlakken van een natuursteenvloer zijn immers nog meer voordelen verbonden dan enkel het opheffen van de hoogteverschillen!

Barsten

Barsten in natuursteen kunnen veroorzaakt worden door het slecht leggen, overdreven trillingen,spanningen ... Barsten kunnen soms gerepareerd worden door ze op te vullen met gekleurde polyester of epoxy. Alvorens de barst te herstellen is het aangeraden uit te zoeken hoe en waarom de barst is ontstaan omdat recidivisme mogelijk is.

Witte puntvlekken

Punten die zich aftekenen als witte vlekken op het oppervlak met zijdelingse witte craquelé komen voor in verschillende soorten marmers en zijn het resultaat van kleine 'explosie' in de steenkristallen. Puntbelasting op de marmer veroorzaakt deze vlekken. Hoge hakken en puntige instrumenten zijn over het algemeen de boosdoeners van deze puntvlekken. Vlakken, schuren en eventueel herpolijsten kan het aantal beschadigingen verminderen maar is afhankelijk van de dikte van de steen.

Waterringen

Ringen van water en vlekken zijn veel voorkomend op marmeren tafelbladen. De vlekken worden veroorzaakt door hard water (calcium en magnesium). Deze mineralen bevinden zich in het water en bij verdamping van het water hechten deze residuen zich tot ringen en vlekken. Om deze vlekken te verwijderen kan men gebruik maken van een marmerpolish of poeder. Om vlekken te voorkomen op aanrechten en tafels gebruikt men best een steenpasta of wax.

Afbeeldingen

Advies nodig voor uw vloerprobleem?

Meer informatie over specificaties en technische gegevens, of contact nemen voor een vrijblijvende offerte? Bij Masterss staan we u graag te woord voor een hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke, duurzame en rendabele oplossing! Aarzel niet en bel (+32)(0) 89 24 80 81