Delaminatie

Scheiding tussen toplaag en de betonmassa of onthechting van de toplaag vanwege een dun laagje water of lange luchtbel. Dergelijk fenomeen hebben wij reeds meerdere malen op ruimere schaal vastgesteld in een betonvloer als gevolg van het gebruik van bepaalde toevoegingen aan de mix.

Bij dit probleem komt dan (deels) de bovenste laag van 2 of 6 mm los en komt de onderliggende kiezel bloot te liggen. De oorzaken zijn meestal een verkeerde afwerking, hoewel sommige kiezels voor uitspringende stukjes (pop-outs) kunnen zorgen die er hetzelfde uitzien.

Kleine oppervlakken kunnen worden gerepareerd door gaatjes te boren en op te vullen met een verhardingsmiddel om er weer gezond beton van te maken. De aangetaste plaatsen worden geïdentificeerd door de kettingsleepmethode. Door een speciaal soort ketting over het oppervlak te slepen, worden verschillende geluiden geproduceerd waarmee gezonde en gedelamineerde stukken van elkaar kunnen worden onderscheiden. Denk eraan dat dit een willekeurige manier is om gedelamineerde stukken te vinden en dat de doeltreffendheid sterkt afhangt van de vaardigheden en ervaring van de technicus.

Als de gevolgen van de delaminatie overal aan het oppervlak te zien zijn, moet de volledige bovenlaag worden verwijderd tot op het gezonde beton, vaak 6 mm tot 1 cm.

Daarna wordt het oppervlak vervangen door een toplaag uit epoxyhars of een cementgebonden gietvloer.  De kosten van deze procedure kunnen hoog oplopen.

Een andere succesvolle reparatiemethode is het afslijpen tot op de gezonde betonlaag en die laag polijsten en verharden.Je krijgt er meteen de voordelen van een InTelliFloor op de koop toe.

| Indien er door op het oppervlak met een hard voorwerp te tikken (hol geluid) nog te verwachten delaminatie vast te stellen is, is maar één afdoende oplossing: fresen van toplaag en het oppervlak op een andere wijze afwerken, bv. overlaging of conversie naar een betonterrazzo. |

Afbeeldingen

Advies nodig voor uw vloerprobleem?

Meer informatie over specificaties en technische gegevens, of contact nemen voor een vrijblijvende offerte? Bij Masterss staan we u graag te woord voor een hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke, duurzame en rendabele oplossing! Aarzel niet en bel (+32)(0) 89 24 80 81