Halt aan verstoffing van buitenvloeren

Wellicht is de vloer het meest intensief gebruikte onderdeel van uw woning of bedrijfsruimte . Beton is een opmerkelijk duurzaam bouwmateriaal, maar het is niet 100% schadebestendig. Niet alleen is het onderhevig aan barsten als het uithardt, ook kan onbehandeld beton worden aangetast door voertuigverkeer, corrosieve chemicaliën, vrieswater en weersinvloeden.


Specifiek bij betonvloeren is de afwerking van het OPPERVLAK (slijtlaag) een kritisch element. De toplaag van een betonvloer is meestal sterk afwijkend van de onderliggende massa van beton. Terwijl de samenstellende delen van uw betonvloer grind (kiezel), zand, cement en wapening (ijzer of vezels) zijn, is hiervan in de toplaag van een gevlinderde betonvloer niets te zien. Er wordt namelijk enkel cement (eventueel omringd door kleurpigment) en/of kwarts ingestrooid tijdens de laatste bewerkingen waardoor een kleur-egaler oppervlak ontstaat.

Je zou denken dat beton – stevig als het is – een waterdichte structuur heeft. Niets is minder waar. Door de verdamping van het water tijdens het uithardingsproces, ontstaat er een netwerk van minuscule capillaire gaatjes. We kunnen de gaatjes of kanaaltjes niet zien. De grootte varieert van 3 nm (een miljoenste van een millimeter) tot 0.1 mm (de dikte van een menselijke haar). Een water molecuul is 3000x kleiner (0.28 nm). Logischerwijs zou beton eigenlijk zo lek als een zeef kunnen zijn.

Het gebrek aan de juiste aanpak kan dan ook snel zorgen voor krassen en vlekken, verlies aan glans of kleur maar ook verstoffing van de toplaag. Deze problemen kunnen uiteraard vermeden worden met correcte onderhoudstechnieken in combinatie met de juiste impregnatie en opvolgende sealer.

Het verstoffen van beton is gewoonlijk een kalkachtig wit of grijs stof dat de natuurlijke kleur van het beton bedekt en bijgevolg een on-attractief aanzicht oplevert van de vloer. Indien er mee een kleur is verwerkt in de toplaag zal de verstoffing natuurlijk ook deze kleur dragen.

Het komt los onder belasting en lijkt zich steeds sneller en meer algemeen te manifesteren. Terwijl het geen indicator is van een falende structurele kwaliteit van het beton, kan het een erg vervelend fenomeen worden voor de gebruiker van de vloer.

Het verstoffen is een natuurlijk bijproduct van het mengproces van beton wanneer het 'curing proces' niet voldoende plaats heeft gevonden in de toplaag. De toplaag is hierdoor niet voldoende hard en ook eerder poreus van aard. In het geval er kleurpigmenten deels de plaats innemen van cement in de toplaag, is het risico op een gebrekkige binding nog groter.

De meest eenvoudige weg om verstoffing tegen te gaan is het beton optimaal te laten curen! Indien uw vloer echter NU reeds aan verstoffing onderhevig is, kunnen alleen herstellende adviezen nog soelaas brengen.

Neem dan ook dringend maar vrijblijvend contact voor de juiste aanpak!

 

Advies nodig voor uw vloerprobleem?

Meer informatie over specificaties en technische gegevens, of contact nemen voor een vrijblijvende offerte? Bij Masterss staan we u graag te woord voor een hoogwaardige, onderhoudsvriendelijke, duurzame en rendabele oplossing! Aarzel niet en bel (+32)(0) 89 24 80 81